Digitalizace knihovního fondu - Krečmerová, Petra (2013)
Bakalářská práce se zabývá digitalizací knihovního fondu. Cílem práce je popsat problematiku digitalizace knih především z pohledu knihoven v návaznosti na půjčování elektronických knih, používané formáty elektronických knih, druhy ochrany a typy čteček. V bakalářské práci je popsán proces tvorby elektronických knih v Městské knihovně v Praze a jsou v ní uvedeny výsledky průzkumu zájmu z řad studentů a absolventů vysokých škol o půjčování elektronických knih v knihovně. V první části se práce věnuje uvedení do problematiky digitalizace, potřebě digitalizace a jejím výhodám a problémům. V současné době jsou největšími problémy legislativní rámec, neochota autorů a nakladatelů vydávat elektronické knihy, nutnost užití DRM ochrany a velké množství formátů, které omezují výběr čteček elektronických knih. Následně tato práce popisuje možné půjčování elektronických knih v České republice v kontextu se Spojenými státy americkými a digitální knihovny. V praktické části bakalářská práce seznámí čtenáře s Městskou knihovnou v Praze, především s jejím Oddělením digitalizace, procesem tvorby elektronické knihy a s možnostmi jejího půjčení. V závěru práce je vyhodnocen průzkum realizovaný formou dotazníku, který souvisí s elektronickými knihami a jejich potenciálním půjčením.