Politika spotřebních daní v zemích EU v období krize - Hrubanová, Adéla (2013)
Bakalářská práce analyzuje politiku spotřebních daní v zemích Evropské unie v období krize. V první části se zaměřuje na vývoj výnosů spotřebních daní ve všech státech Evropské unie v období 2007 -- 2010 a dále analyzuje už jen některé členské státy. Druhá část se věnuje vývoji sazeb vybraných výrobků v letech 2008 -- 2013 a popisuje změny v sazbách u olovnatého a bezolovnatého benzínu, cigaret, lihu, piva a vína. Závěrečné zhodnocení potom poskytuje propojení důležitých souvislostí mezi oběma analýzami a zaměřuje se na změny v politice spotřebních daní u vybraných států. Především na změny daňové politiky od roku 2008 dodnes.