Lidský kapitál a ochota investovat do vzdělání - Kras, Jakub (2013)
Teoretická část práce popisuje teorii lidského kapitálu a investic do vzdělání. Empirická analýza se zabývá faktory, které ovlivňují rozhodování žáků středních škol z Teplic a Prahy, zda studovat na vysoké škole, nebo nikoliv. Analýza je prováděna na datech získaných prostřednictvím dotazníkového šetření ze čtyř typů středních škol: gymnázium, střední škola průmyslová, zdravotní a obchodní akademie. Mezi hlavní faktory patří typ střední školy, příjem rodičů, náklady na studium, očekávaná budoucí mzda, vzdělání rodičů. Analýza prokázala, že žáci z Prahy chtějí častěji studovat na vysoké škole než tepličtí žáci. Pro žáky z Teplic hrají významnější roli při rozhodování faktory týkající se typu střední školy, nákladů na studium, vzdělání otce. Pro pražské žáky jsou významnější, mimo jiné, faktory spojené s budoucí mzdou a vzděláním matky.