Aplikace algoritmu lineárního programování pro nalezení vhodného umístění distribučních center v síti a pro efektivní návrh přepravní sítě - Tylich, Jiří; Tichý, Vladimír, 1953-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Nákladní doprava prošla během posledních desetiletí pozoruhodným vývojem jako důsledek faktorů ekonomického vývoje, rozšiřování infrastruktury a technologických inovací. Všeobecně lze konstatovat, že rozvoj nákladní přepravy jde ruku v ruce s vývojem ekonomických aktivit. Rozvoj infrastruktury a inovativních technologií umožňují v oblasti nákladní přepravy dosažení větší efektivity a produktivity, co se týče sazeb, přepravních časů, bezpečnosti a přesnosti. Při srovnání procentuálního zastoupení jednotlivých druhů nákladní přepravy je zřejmé, že podíl silniční dopravy dynamicky roste, zatím co podíl ostatních druhů přepravy stagnuje. K tomu přispívá několik důvodů: rychlost silniční přepravy z domu do domu a její přesnost, příznivá cena a pružnost, nedostatek adekvátních služeb a konkurence ostatních druhů přepravy, především pak ze strany železničních dopravců. Tato expanze silniční dopravy sebou přináší environmentální a sociální důsledky. Externí náklady stále rostou, silniční doprava se stává největším zdrojem znečištění a cesty jsou každý den přeplněné. Navzdory tomu všemu byly vyvinuty technologie, které nabízí jednoduché řešení spolupráce napříč různými druhy přepravy. Tato práce se zabývá současným stavem a možným vývojem spolupráce železničního a silničního způsobu přepravy. Intermodální přeprava je transport zboží v universální přepravní jednotce. Nejdelší část cesty je zpravidla uskutečněna po železnici, vnitrozemskou plavbou nebo po moři bez překládání zboží a pro sběr a konečné doručení je většinou využit způsob přepravy po silnici. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro vytvoření efektivní multimodální přepravní sítě je nalezení vhodného umístění multimodálních přepravních center a efektivní využití existující dopravní sítě se zam
Interní náklady se v tomto případě skládají z provozních nákladů, vzniklých uskutečněním přepravy a z nákladů z provozování intermodálních center. V představených modelech nebyly zahrnuty náklady zohledňující délku trvání přepravy. Součástí práce je i případová studie aplikace vytvořených modelů na fiktivních sítích.
Vedoucí práce: Vladimír Tichý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses