Cloud computing v oblasti CRM - Lokajíček, Miloš; Žamberský, Martin; Svěcený, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Práce se zaměřuje především na analýzu toho, jaké všechny výhody a nevýhody poskytuje cloud computing jako takový a jaké má výhody či nevýhody v oblasti CRM systémů, tedy provozování služeb typu Software as a Service (SaaS). Hlavními cíli této práce jsou definice potřebných pojmů a poskytnutí informací nutných pro uvedení do problematiky, přehled souvisejícího historického vývoje až po současnost. Dále je cílem specifikace vlastností a funkcí cloud CRM systémů a doporučení reálného CRM systému na základě zvolených kritérií vhodného cloud CRM řešení do malého podniku popřípadě neziskového organizace. Práce je rozdělená na teoretickou část zaměřenou na cloud computing a CRM systémy obecně a praktickou část. Přínosem této práce je jasně a přehledně představit vývoj a pojmy v oblasti cloud computingu a ukázat, které funkce jsou klíčové při výběru CRM řešení.
Vedoucí práce: Martin Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses