Analýza přínosů a nákladů Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s. - Haasová, Eva (2013)
Tato diplomová práce popisuje Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s. Centrální depozitář cenných papírů, a.s. je dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha, a.s., která v roce 2009 získala povolení k činnosti centrálního depozitáře a v polovině roku 2010 převzala evidenci cenných papírů po Středisku cenných papírů. Úvodní část práce popisuje podstatu fungování centrálního depozitáře a podstatu fungování Střediska cenných papírů. V hlavní části práce jsou z pohledu dotčených subjektů hodnoceny přínosy a náklady fungování centrálního depozitáře oproti stavu, kdy by evidenci cenných papírů i nadále vedlo Středisko cenných papírů. V závěrečné části jsou shrnuty zjištěné přínosy a náklady a určeno, zdali zavedení centrálního depozitáře přineslo více přínosů než nákladů.