Vliv důvěryhodnosti prostředí na schopnost odložit uspokojení testování racionálity rozhodování u předškoláků - Sefzig, Petr; Šťastný, Dan, 1974-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Ve své bakalářské práci jsem se zabýval schopností odložit spotřebu u českých dětí pod vlivem simulovaných podmínek důvěryhodnosti a nedůvěryhodnosti, za účelem ověření teorie, že i předškoláci si utvářejí racionální předpoklady, na základě kterých se poté rozhodují. V praktické části jsem provedl replikaci upraveného Marshmallow testu na základě experimentu Kiddové a kolektivu (2012) a porovnal své výsledky s jejími. Na základě svých dat jsem potvrdil pozitivní vliv důvěryhodnosti prostředí na dobu odložení přítomné spotřeby. Při porovnání českých a amerických dat se ukázalo, že české děti měli větší tendenci odolat pokušení a rozhodovali se časově konzistentněji. Tyto výsledky podporují teorii o schopnosti racionálního rozhodování u dětí předškolního věku. Oproti původní studii jsem zahrnul i proměnnou značící, že dítě žije v neúplné rodině a ukázalo se, že tato proměnná má výrazný negativní vliv na dobu čekání a zároveň je statisticky významná.
Vedoucí práce: Daniel Šťastný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses