Determinace černého pasažérství v pražské MHD - Kamarád, Martin (2013)
Ve své práci se zabývám determinací černého pasažérství v pražské MHD. Pracuji s měsíčními daty za období leden 2001 -- prosinec 2012, které mi byly poskytnuty Pražským dopravním podnikem. Z modelů vyplívá, že 1% nárůst reálné ceny jízdenky povede k růstu procenta černých pasažérů o 0,2 %. 1% zvýšení reálné pokuty k poklesu procenta černých pasažérů o 0,6 % a 1% růst reálné mzdy k poklesu tohoto procenta o 0,486 %. Pravděpodobnost dopadení je ovlivněna značnými sezónními výkyvy a její efekt je nevýznamný. To je pravděpodobně způsobeno tím, že s ní pasažéři nedokáží nikterak pracovat, ani kalkulovat. Nevýznamná se jeví být také cena pohonných hmot, reprezentující substitut MHD.