Korupce a veřejné zakázky v oblasti ICT - Nejedlý, Václav; Holub, Ilja; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou korupce a veřejných zakázek v oblasti ICT. Bakalářská práce se zaměřuje na situaci v České republice, obecně na korupční jednání a zákony týkající se veřejných zakázek. Cílem této bakalářské práce je sjednotit informace o veřejných zakázkách, na jednotlivých příkladech poukázat na korupční situaci v České republice, analyzovat vybrané zakázky, odkrýt korupční jednání v těchto případech a podat návrhy na zlepšení situace využitelné při novelizaci zákona o veřejných zakázkách. Splnění těchto cílů vyžadovalo především hledání informací o podezřelých zakázkách na internetu, důkladné procházení zákona o veřejných zakázkách a také poznatky z vlastních zkušeností autora. V úvodní části práce autor vymezuje pojmy z oblasti veřejných zakázek, zákony a normy zabývající se veřejnými zakázkami, uvádí se úřady, vykonávající dohled nad dodržováním zákona o veřejných zakázkách, procesy zadávání jednotlivých druhů zakázek a prací protikorupčního oddělení Policie ČR. V další fázi teoretické části autor rozebírá obecný problém korupce a korupčního jednání v oblasti ICT a poslední kapitolou teoretické části práce je rozbor zákona o veřejných zakázkách. V následující, praktické části práce, se autor zabývá několika příklady veřejných zakázek, u kterých bylo či nebylo prokázáno korupční nebo nezákonné jednání a dále porovnává náklady u ICT projektů v oblasti privátní a veřejné sféry. V poslední kapitole práce, po získání veškerých dostupných informací, uvádí autor několik nápadů na zlepšení zákona o veřejných zakázkách. Přínos autora v práci spočívá v přehledné sumarizaci informací v oblasti, poukázání na chyby při zadávání zakázek, dále zmapování situace u "podezřelých" kauz a odhalení nezákonného
Vedoucí práce: Ilja Holub
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses