Komparace důchodové reformy ČR s vybranými Baltskými zeměmi - Chlebik, Martin (2013)
Problémy s finanční udržitelností důchodového systému řeší celá Evropa a ČR není výjimkou. Tento finanční problém je způsobený mimo jiné negativním demografickým vývojem a také ekonomickou krizí, která zasáhla celý svět. ČR v roce 2013 spustila druhý pilíř, aby tento problém s financováním systému vyřešila pomocí diverzifikace možných příjmů penzistů. Vláda úspěšně upravila třetí pilíř, což mělo za následek výrazný nárůst účastníků a také zvýšení objemu peněz v něm. Na základě proběhnuvších důchodových reforem v Litvě a Estonsku lze identifikovat pozitiva i negativa druhého pilíře v ČR. Provedená komparace ukazuje potřebu většího zapojení politiků do propagace druhého pilíře a stimulaci obyvatelstva ke spoření na stáří. Zavedením druhého pilíře se ovšem nevyřeší všechny problémy. Je důležité pokračovat v monitorování systému a opravovat jeho chybná nastavení.