Analýza a komparace zdanění příjmů nadnárodních společností v rámci Evropské unie - Černá, Kateřina (2013)
Cílem této práce je zjistit, zda je pro nadnárodní společnost výhodnější zdaňovat své příjmy podle současně nastavených pravidel, tj. v každé ze zemí, kde má společnost pobočku či stálou provozovnu, a to podle národních daňových systémů každé ze zemí, nebo podle návrhu Evropské Unie o společném konsolidovaném základu daně. V práci jsou popsány daňové systémy České Republiky, Nizozemí, Francie a systém společného konsolidovaného zdanění příjmů právnických osob. Země byly zvoleny na základě modelového příkladu, který slouží jako zdroj dat pro provedení analýzy a komparace. Blíže jsou zkoumány jednotlivé konstrukční prvky daně z příjmů právnických osob a spočítány jsou i efektivní sazby daně.