Daňové úniky v oblasti zdanění příjmů - Košťáková, Eliška (2013)
Cílem práce je zanalyzovat vybrané daňové úniky prováděné právnickými osobami. Charakterizovat daňový únik, daňové plánování a příčiny jejich vzniku. Popsat daňové úniky z důchodových daní a opatření proti nim zaváděná na národní i mezinárodní úrovni. Dále naznačit na případových studiích konkrétní možnosti, jak lze prostřednictvím daňových rájů snížit daňové břemeno. Vyčíslit daňovou úsporu, které může dosáhnout podnikatelský subjekt prostřednictvím Švarc systému oproti legálnímu zaměstnávání a rozebrat tento dopad na státní rozpočet a rozpočty sociálního pojistného.