Vliv daňových rájů na daňovou konkurenci a ekonomický růst - Videcký, Karel (2013)
Cílem práce je analýza mezinárodního daňového plánování a jeho vlivu na ekonomický růst. Především se zaměřuje na verifikaci hypotézy, ze které vyplývá, že využíváním daňově preferenčních režimů lze dosáhnout značné redukce nákladů v podobě snížení daňové zátěže firem. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy spjaté s touto problematikou, analytická část se pak věnuje zejména výpočtu daňové zátěže mezinárodní daňovou optimalizací a na komparaci s českým podnikatelským prostředím. Podklady pro praktickou část byly získány na základě odborných konzultací se specialistou daňového plánování. Z veřejně dostupných informací je také zpracována analýza počtu českých společností s vlastníkem z daňového ráje. V závěru práce je zmíněn boj států a mezinárodních organizací s daňovým plánováním a daňovými ráji.