Analýza vývoje privatizačního procesu síťového odvětví – telekomunikací v ČR - Salačová, Lucie (2013)
Cílem bakalářské práce bude analýza privatizačního procesu telekomunikací v ČR od roku 1990 do jejího ukončení. Z národohospodářského hlediska je toto síťové odvětví stále významným ekonomickým a strategickým statkem a nadále zůstává důležitým zdrojem příjmu státu. Telekomunikace tvoří důležitý pilíř světových ekonomik 21. století, protože zprostředkovávají přenos informací. Teoretická část bude zkoumat ekonomické teorie, které byly dotčeny transformací, např. teorie vlastnických práv, teorie regulace, teorie transakčních nákladů atd. Bude popsána transformace české ekonomiky, charakterizovány její základní pilíře - liberalizace cen, liberalizace zahraničního obchodu, makroekonomická stabilizace, ovšem se zvláštním zřetelem na čtvrtý pilíř, kterým jsou změny vlastnických práv. V praktické části bude analyzován vývoj vlastního privatizačního procesu síťového odvětví telekomunikací, ve kterém měli rozhodující úlohu 2 operátoři. Prvním z nich byl Český Telecom, a.s. jako monopolní operátor pevných sítí. Český Telecom, a.s. byl také majoritním vlastníkem největšího mobilního operátora ve střední Evropě - Eurotelu. Druhým pak byly České Radiokomunikace, a.s. jako monopolní operátor bezdrátových sítí, které byly majoritním vlastníkem druhého mobilního operátora na českém trhu - Radiomobilu. Privatizace telekomunikací byla jednou z nejkomplikovanějších vzhledem k přetrvávání velkého vlivu státu na fungování tohoto odvětví.