Rovná daň a jej vplyv na ekonomický rast - Letko, Roman; Babin, Ján, 1954-; Skopeček, Jan, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Hlavným predmetom skúmania tejto práce je rovná daň. Práca popisuje koncept rovnej dane v podaní Roberta Halla a Alvina Rabushku, ktorí sú autormi jej pôvodného návrhu. Ten spĺňa požiadavky na daňovú efektivitu a daňovú spravodlivosť, pričom poskytuje lepšie motivácie k práci a podnikaniu než daňové sytémy so stúpajúcimi daňovými sadzbami. V empirickej časti práce zisťujem, aký vplyv má rovná daň (na príklade Slovenska) na ekonomický rast krajiny. Použitím metódy Difference in Differences, som na panelových dátach pre SR a ďalších deväť štátov, vypozoroval pozitívny vplyv rovnej dane na rast HDP/obyvateľ. Po jej zavedení sa v priemere zvýšil ekonomický rast SR o 1,54 %.
Vedoucí práce: Jan Babin
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses