Využití mapových podkladů na platformě IBM Cognos - Syrovátka, Adam (2013)
Tématem bakalářské práce je využití prostorových dat na platformě IBM Cognos. První část práce obsahuje úvod do oblasti Business Intelligence (BI), reportingu a dashboardingu. Dále představuje segment trhu analytických platforem a zabývá se určením pozice IBM Cognos dle studií společnosti Gartner. Druhá část práce popisuje problematiku prostorových dat s ohledem na využití v prostředí Business Intelligence. Zmiňuje související geografické informační systémy a pojem Location Intelligence. Představeny jsou rovněž formy vizualizace prostorových dat. Třetí část se již zabývá využitím map na platformě IBM Cognos. Kromě představení jejich rozsahu a funkcionality je rovněž provedena rešerše možných rozšíření včetně porovnání pro různé případy užití. Následně je realizováno vlastní vytvoření nativních podkladů pro IBM Cognos. Poslední část práce se věnuje rozšíření současného výukového Business Intelligence řešení o geografickou dimenzi. Na jeho základě je pak představena uživatelská dokumentace sloužící pro výuku předmětu Podnikové informační systémy.