Zemní plyn - strategická komodita - Souček, Michal; Paholok, Igor; Kovačovská, Lenka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
V této bakalářské práci Zemní plyn -- strategická komodita bych chtěl dokázat, že zemní plyn se stává významnou strategickou komoditou, jejíž cenotvorba už není závislá na plynárenském vzorci a vytváří se střetáváním se nabídky s poptávkou (zejména na burze). V souvislosti s touto problematikou pak zanalyzovat český liberální trh, ve kterém obchodníci, kteří mají s dodavateli plynu dlouhodobé kontrakty cenově stanovené na plynárenský vzorec, ztrácejí tržní podíl a cenově nemohou konkurovat obchodníkům nakupujících na burze. Pomocí analýzy změn dodavatelů na trhu předpovědět jeho budoucí vývoj a pomocí korelačních koeficientů zjistit aktuální provázanosti cen zemního plynu s ostatními komoditami a potenciální vývoj těchto vazeb. Zemní plyn by se mohl používat pro odvození cen například elektřiny a závislost cen zemního plynu na ropných produktech by měla nadále klesat.
Vedoucí práce: Igor Paholok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses