Průběh arizace na Karlovarsku - Topor, Jiří (2013)
Bakalářská práce zkoumá průběh "arizace" v říšské župě Sudety s primárním zaměřením na vládní kraj Cheb. Práci tvoří dvě části. První je teoretická a vysvětluje průběh "arizace", "arizátory", profitující subjekty a roli bank. Druhá část je zaměřena na Karlovarsko. Nejdříve práce nastíní situaci a následně na základě archivních pramenů (Státní oblastní archiv Plzeň, pracoviště Klášter u Nepomuku a Sokolovská uhelná, právní nástupce, a. s., podnikový archiv, Sokolov, pracoviště Citice) využije teoretické znalosti z první části a demonstruje průběh "arizace" důlního průmyslu v sokolovském revíru. Pomocí metody sondy je na konci práce vypracována případová studie na konkrétní podnik, porcelánku Bohemia v Nové Roli u Karlových Varů. Je zde i nastíněna krátká biografie ředitele výroby Heinricha Hechtfischera, který měl na provozu rozhodující roli. Kromě nevydaných pramenů práce vychází z nejnovější literatury převážně české provenience.