Průběh arizace na Karlovarsku - Topor, Jiří; Szobi, Pavel, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Bakalářská práce zkoumá průběh "arizace" v říšské župě Sudety s primárním zaměřením na vládní kraj Cheb. Práci tvoří dvě části. První je teoretická a vysvětluje průběh "arizace", "arizátory", profitující subjekty a roli bank. Druhá část je zaměřena na Karlovarsko. Nejdříve práce nastíní situaci a následně na základě archivních pramenů (Státní oblastní archiv Plzeň, pracoviště Klášter u Nepomuku a Sokolovská uhelná, právní nástupce, a. s., podnikový archiv, Sokolov, pracoviště Citice) využije teoretické znalosti z první části a demonstruje průběh "arizace" důlního průmyslu v sokolovském revíru. Pomocí metody sondy je na konci práce vypracována případová studie na konkrétní podnik, porcelánku Bohemia v Nové Roli u Karlových Varů. Je zde i nastíněna krátká biografie ředitele výroby Heinricha Hechtfischera, který měl na provozu rozhodující roli. Kromě nevydaných pramenů práce vychází z nejnovější literatury převážně české provenience.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses