Efektivita modelů dohledu a regulace nad finančním trhem z pohledu volatility úrokových měr v závislosti na změnách monetární politky - Stehlík, Jan (2013)
Práce zkoumá modely regulace a dohledu nad finančním trhem a jejich vliv na volatilitu úrokových měr v závislosti na změnách monetární politiky. Klade si za cíl zhodnotit, zda v některých modelech nedochází k nadměrným výkyvům v úrokových mírách a zda je tak naplněn předpoklad stability finančního sektoru a odolnosti trhu vůči vnitřním šokům. Zabývá se změnami monetární politiky a jejich vlivem na finanční trh, úrokové míry a jejich vývoj v obdobích těchto změn. Analyzuje korelaci měnové politiky a finančního trhu a charakterizuje jednotlivé typy uspořádání dohledu a regulace. Metodou grafické analýzy srovnává reakce krátkodobých a dlouhodobých úrokových měr v jednotlivých zemích v období změn měnové politiky a vyhodnocuje vliv, jaký mají různé modely na danou situaci. Zkoumá rozdíly vývoje oficiálních a skutečných sazeb mezibankovního trhu a také ukazatel nejistoty na finančním trhu Libor-OIS spread.