Výběr vhodného SaaS pro podporu řízení projektů zaměřených na vývoj aplikací na zakázku v malém podniku - Mazanec, Daniel (2013)
Práce se zaměřuje na zjištění využitelnosti SaaS aplikací v prostředí malého podniku či mikropodniku, který se zabývá řízením projektů v oblasti vývoje on-demand aplikací. Těžištěm této práce je definování požadavků, které jsou ze strany podniku na aplikaci kladeny. V práci je téma vzhledem k šířce oblasti projektového řízení v IT jak z hlediska široké škály prováděných činností, tak i z pohledu řídících nástrojů, zúženo na konkrétní oblasti jak v případě projektového řízení, kdy je v práci přikládán důraz zejména na task management v oblasti projektového řízení, tak i v oblasti řízených činností, na které lze projektové řízení v rámci celé oblasti IT využít, kdy se práce zaměřuje na činnost vývoje on-demand aplikací či informačních systémů. Práce je členěna do dvou hlavních oddílů - teoretické a praktické části. Teoretická část představuje koncept SaaS, dále definuje z obecného pohledu malý podnik a mikropodnik a zaměřuje se na představení projektového řízení v souvislosti s vývojem on-demand aplikací. Na závěr teoretické části jsou z těchto oblastí sestaveny základní požadavky na hodnotící kritéria, s nimiž se bude dále pracovat v praktické části práce. Druhý díl práce je tvořen praktickou částí, která vychází z definic v části teoretické, které dále rozvíjí a uvádí do kontextu běžné praxe - je představen konkrétní podnik, který byl obecně definován v teoretické části. Dále praktická část představuje vhodné programy dostupné na trhu. Na tento vzorek programů jsou sestavena a aplikována hodnotící kritéria z teoretické části a na základě výsledků je vybrán nejvhodnější program, čímž dochází zároveň k ověření hypotézy, která zjišťuje vhodnost využívání SaaS aplikací v malých při projektovém řízení.