Prodejci pojištění a jejich regulace v České republice - Jonáš, Martin; Rybák, Zdeněk; Hanzlík, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Hlavním tématem této bakalářské práce je popis změn, které nastaly v souvislosti s aktuální důchodovou reformou a připravovanou novelou zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích. První část seznamuje se základními pojmy - pojištění, regulace a dohled, a to včetně zákonů upravujících tuto rozsáhlou oblast. Druhá, stěžejní část staví na již objasněných pojmech a používá je jako všeobecně zažité. Jejími nosnými pilíři jsou podmínky vstupu do odvětví zprostředkování pojištění, konkrétně testy odborné způsobilosti subjektů se zájmem o provozování této činnosti. Práce poukazuje na poměrně jednoduchou možnost získání oprávnění k zprostředkování pojištění, a to díky nízké obtížnosti zkoušky odborné způsobilosti. Ke zlepšení současné situace by měla přispět připravovaná novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, jejíž průchod legislativním procesem je však bohužel velmi zdlouhavý. Největším úspěchem na poli regulace prodejců pojištění tedy zůstává současně platná a účinná důchodová reforma.
Vedoucí práce: Zdeněk Rybák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses