Vliv regionální politiky EU na hospodářský cyklus čistých příjemců regionální pomoci v zemích kohézní čtyřky od roku 1973 do současnosti - Boháček, Jiří (2013)
Tato práce zkoumá vztah mezi vyplácením podpory v rámci Strukturální politiky EU a průběhem hospodářských cyklů zemí, které tuto podporu získávají, na vzorku zemí EU15 mezi lety 1988-2009. Naší hypotézou je, že v důsledku povinnosti příjemců kofinancovat projekty, na které jsou dotace směřovány, dochází k pro-cyklickému čerpání této podpory. Země mají totiž v době poklesu ekonomické výkonnosti k dispozici méně prostředků pro spolufinancování dotovaných projektů, čímž by měl poklesnout přísun podpory. Provedená korelační analýza však pro-cykličnost dotací z evropských fondů nepotvrdila. U většiny zkoumaných zemí byl nalezen buď příliš slabý, anebo nepřímý vztah, mezi zkoumanými veličinami. Práce je strukturovaná na teoretickou část, nabízející přehled a evaluaci dosavadního fungování Strukturální politiky EU společně s úvodem do teorie hospodářských cyklů, a část praktickou, ve které se věnujeme vlastnímu výzkumu.