Komparace penzijních systémů České republiky a Švýcarska - Heresová, Kateřina (2013)
Práce má za cíl porovnat penzijní systém České republiky a Švýcarska. Klade si otázku, zda se Česká republika může Švýcarským penzijním systémem v něčem inspirovat. Studie se nejprve zaměří na jednotlivé pilíře penzijního systému obou zemí, ty charakterizuje a podrobněji rozebere z hlediska věku odchodu do důchodu, doby pojištění, výše penze aj. Následně vyhodnotí hlavní rozdíly mezi pilíři těchto zemí. Dále se věnuje charakteristice vybraných penzijních fondů v České republice a ve Švýcarsku. Na základě metody kvantitativní analýzy práce srovnává výnosnost fondů s hodnotami inflace ve Švýcarsku a v České republice. Ve svém závěru dochází k závěrečné komparaci penzijních fondů obou zemí a finálnímu zhodnocení výkonnosti fondů.