Míra nezaměstnanosti v závislosti na volebních výsledcích v ČR a SR - Doškářová, Barbora (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vztahu míry nezaměstnanosti a volebních výsledků v České republice a na Slovensku a komparací této závislosti mezi jednotlivými zeměmi. Data o výši obecné míry nezaměstnanosti a voličských preferencích obyvatel v jednotlivých krajích jsou analyzována pomocí speciálního případu obecného lineárního modelu, jímž je analýza rozptylu. Z výsledků sestrojeného statistického modelu je patrné, že v České republice se potvrdila hypotéza, že je obecná míra nezaměstnanosti vyšší v krajích, kde ve volbách do Poslanecké sněmovny České republiky převažují vítězství levicově orientovaných politických stran. U Slovenské republiky se tato hypotéza nepotvrdila, z toho důvodu, že za sledované období nebyla u žádného kraje prokázána převaha výher levicově orientovaných stran ve volbách do Národní rady Slovenské republiky. Z výsledků analýz jednotlivých zemí vyplývá, že mezi jednotlivými zeměmi neexistuje shoda ve vývoji této závislosti.