Územní diferenciace úmrtnosti v České republice - Zikmundová, Iveta (2013)
Cílem této práce je popsat a porovnat vývoj ukazatelů úmrtnosti. Zhodnotit jejich územní rozdíly v České republice a srovnání jejich změn v čase. Na základě těchto charakteristik vymezit regiony s podobným vývojem úmrtnosti. V první části práce jsou vymezeny ukazatelé týkající se úmrtnosti, zhodnocení jejich vhodnosti k prostorovému a časovému srovnání. Jsou zde popsány metody úpravy ukazatelů tak, aby byly vhodné ke srovnávání. Část druhá se věnuje vývoji ukazatelů kojenecké a novorozenecké úmrtnosti, obecné a standardizované míry úmrtnosti a střední délky života při narození a ve věku 60 let na úrovni České republiky, dále jsou zde uvedeny kontexty a důsledky vzniku tohoto vývoje. V části třetí je provedena analýza ukazatelů úmrtnosti na úrovni klasifikace NUTS3, tedy krajů, kterých je 14 a jsou všechny v této části uvedeny. Na základě vývoje ukazatelů kojenecké úmrtnosti a střední délky života při narození jsou kraje rozděleny do skupin s podobným vývojem úmrtnosti.