Akciová společnost – porovnání stávající právní úpravy s úpravou dle zákona o obchodních korporacích ve vybraných otázkách - Karlíková, Michaela (2013)
Hlavním cílem mé práce je porovnání stávající právní úpravy akciové společnosti s úpravou dle zákona o obchodních korporacích se zaměřením na vybrané oblasti tohoto právního předpisu. Ve své práci se snažím srozumitelně nastínit stávající právní úpravu týkající se akciových společností a dále se zaměřuji na nejvýraznější rozdíly v právní úpravě akciových společností, jako jsou formy a typy akcií, možnost volby mezi monistickým a dualistickým uspořádáním statutárních orgánů, a podobně. Dále práce popisuje i menší změny, například pouze změny ve výkladu či systematičnosti. Závěrem se práce snaží pomocí konkrétního příkladu poukázat na možné ekonomické dopady pro danou firmu. Bakalářskou práci je možné chápat jako základ pro možnost dalšího zkoumání budoucích ekonomických dopadů na celou naši ekonomiku, popřípadě i ekonomiku zahraniční.