Ekonomické důsledky nízké porodnosti v Evropě - Jedličková, Šárka; Štekláč, Jiří; Šimíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V současnosti velmi vysoký poměr ekonomicky aktivních generuje klesající porodnost, která je spolu s imigrací pod hranicí udržitelnosti. Cílem bakalářské práce je zjistit, zda je nízká porodnost probíhající v Evropě překážkou v hospodářském růstu či nikoliv. V krátkém období pokles porodnosti bude snižovat index ekonomické závislosti mladých lidí a zvyšovat počet ekonomicky aktivních, díky čemuž roste příjem na hlavu. Menší množství dětí umožní každé rodině investovat více do vzdělání a zdraví svých dětí, čímž roste hodnota jejich lidského kapitálu. V dlouhém období ale převyšuje index závislosti starých lidí nad indexem závislosti mladých lidí a pokračující nízká porodnost povede v případě chybějící imigrace k úbytku pracovních sil. V případě vhodně provedených penzijních reforem a umožnění volného pohybu pracovních sil, mohou být dlouhodobé důsledky pozitivní díky rostoucí hodnotě lidského kapitálu.
Vedoucí práce: Jiří Štekláč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses