Řízení projektů upgrade SAP - Šafránek, Jakub (2013)
Tato práce má tři hlavní cíle a to zanalyzovat různé postupy při řízení projektů upgrade v prostředí SAP a porovnat jejich výhody a nevýhody, identifikovat nejčastější rizika neúspěchu projektů a navrhnout řešení jakým způsobem tyto rizika minimalizovat a vybrat nejvhodnější kombinaci přístupů projektového řízení pro projekty upgrade SAP. K dosažení cílů byly použity ekonomické deduktivní a deduktivně-induktivní metody vědecké práce a expertní metody, kdy byly získané teoretické poznatky reflektovány se zkušenostmi a názory vybraných projektových manažerů. Práce jako jedna z mála v České republice komplexně popisuje projekty upgrade systému SAP a definuje nejlepší metodu řízení takovýchto projektů. K vlastnímu příspěvku k řešenému tématu také patří identifikace nejčastějších hrozeb v takovýchto projektech a návrh protiopatření na jejich minimalizaci. Práce je rozdělena do několika kapitol. V úvodu jsou definovány cíle práce, metody dosažení těchto cílů a je popsána podrobná struktura práce. Dále pokračuje vypracovaná rešerše odborných prací na podobné téma a kapitola Úvod do problematiky, kde jsou definovány základní pojmy projektového řízení obecně, a je položen teoretický základ nejdůležitějších metod řízení projektů. V kapitole Řízení projektů upgrade -- obecné metodologie jsou popsány dva hlavní přístupy k řízení projektů dle Kathy Schwalbe (PMI) a Martina Riedla (SAP AG). Dále jsou popsána nejčastější rizika při realizaci takovýchto projektů, identifikovány možnosti zlepšení řízení vybraných projektů a v praktické části je definován návrh na zlepšení řízení projektů upgrade SAP díky expertním názorům, které doplňují předcházející stanovená zlepšení.