Legalizací drog k nižší kriminalitě? - Mrázek, Martin; Šťastný, Dan, 1974-; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Smyslem této práce je ověřit, zda existuje statisticky významný vztah mezi cenou drog a intenzitou kriminality. Na základě teoretické analýzy a předešlých empirických pracích lze předpokládat, že poptávka po drogách je přinejmenším pro určité skupiny uživatelů neelastická. Při zvýšení ceny pak dochází ke zvýšení výdajů na drogy, které jsou převážně financovány majetkovou trestnou činností. Dále se snažím ověřit, zda cena drog souvisí s násilnou trestnou činností. K analýze využívám panelová data ze Spojených států amerických. Regresní analýza nenachází přesvědčivé důkazy o souvislosti mezi cenou drog a kriminalitou nebo násilím. Jako statisticky významné determinanty poklesu kriminality v USA v 90. letech se jeví legalizace potratů v 70. letech a zvýšení pravděpodobnosti dopadení při spáchání trestného činu. Naopak proměnné kontrolující pro ekonomické příležitosti se nejeví stabilně.
Vedoucí práce: Daniel Šťastný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses