Analýza vývoje produkce elektrické energie v České republice od roku 1989 do současnosti - Lipka, Lukáš (2013)
Cílem této práce je analýza vývoje produkce elektrické energie v České republice od roku 1989 do současnosti. Analyzovány budou základní energetické zdroje, jimiž jsou fosilní zdroje, jaderné zdroje, velké vodní zdroje a obnovitelné zdroje. Důraz bude kladen zejména na výrobu elektřiny jaderným štěpením. Dané téma je národohospodářsky velmi významné a stále velmi aktuální, jelikož energetika, zejména výroba a distribuce elektrické energie, je strategickým odvětvím národního hospodářství. Toto tvrzení je podloženo jak příjmy z energetiky do státního rozpočtu, tak finančním obratem a objemem investovaného kapitálu v tomto odvětví. První část práce, nazvaná teoreticko-metodologická, se bude zabývat ekonomickými teoriemi jako například teorie konkurence, teorie monopolu nebo teorie regulace a liberalizace. Taktéž budou vysvětleny a charakterizovány základní pojmy z energetiky a fyziky, které budou v této práci použity. Praktická část práce bude obsahovat analýzu produkce elektřiny ze čtyř základních zdrojů: fosilní, jaderné, velké vodní a obnovitelné. Bude zkoumán vývoj produkce elektrické energie z jednotlivých zdrojů v energetickém mixu v daném časovém období a změny podílů jednotlivých zdrojů způsobené liberalizací celého odvětví nebo následnými státními zásahy. Bude analyzován vývoj jednotlivých parametrů jako například výnosy odvětví a jeho podíl na HDP nebo příjmy do státního rozpočtu plynoucí z energetiky.