MOTIVACE VYSOKOŠKOLSKY VZDĚLANÝCH ŽEN ZAKLÁDAT RODINY A MOTIVACE STÁTU SE TOUTO PROBLEMATIKOU ZABÝVAT - Šimková, Kateřina (2013)
Bakalářská práce se zabývá motivacemi studentek vysokých škol a vysokoškolsky vzdělaných žen zakládat rodiny. Zkoumá porodnost této skupiny žen v kontextu velmi nízké celkové porodnosti v České republice. Cílem práce je zanalyzovat specifické postavení vysokoškolaček, zjistit jejich životní preference a pojmenovat společné znaky, které vysokoškolsky vzdělané ženy ovlivňují při rozhodování o zakládání rodiny. Dalším záměrem práce je pojmenovat nové trendy v dnešní společnosti. Práce obsahuje také možnosti, které by mohly být předlohou pro nová opatření podporující porodnost nejen vysokoškolsky vzdělaných českých žen. Práce předkládá výsledky dotazníkového šetření a případové studie, které mají za cíl lépe pochopit situaci cílové skupiny vysoškolasky vzdělaných žen a tím pochopit důvody, které vedou tyto ženy k odkládání rodičovství či dokonce k neplodnosti.