Botnet, rizika a protiopatření - Šváb, Martin (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuální problematikou specifického druhu malwaru, který se nazývá botnet. Cílem práce je uvést běžného uživatele do předmětné problematiky, popsat rizika, která pro něj botnety představují, a také představit možnosti detekce botnetů, a to jak v konkrétním počítači, tak i v lokální síti. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána předmětná problematika botnetů, jejich životní cyklus, historie, druhy a také možnosti jejich využití. Dále jsou v teoretické části uvedena rizika, která botnety představují pro domácnosti a firmy. V závěru teoretické části jsou popsány reakce státu na botnety, nebo přesněji na kyberkriminalitu celkově, v podobě zvláštních institucí a zákonů. Praktická část obsahuje popis způsobů, kterými může běžný uživatel odhalit působení botnetu ve svém domácím počítači. V další části je uveden popis pokročilých způsobů detekce, spolu s možnými protiopatřeními. Závěr praktické části je věnován ukázce reálného botnetu v kontrolovaném prostředí virtuální sítě počítačů.