Harmonizace rodičovských a profesních rolí - Trojanová, Kristýna; Poláková, Olga, 1944-; Štípek, Vladimír, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Bakalářská práce pojednává o problematice harmonizace rodinného a profesního života žen. Teoretický základ práce tvoří vývoj a změny české společnosti a rodiny po roce 1989, postavení žen v rodině a jejich investice do lidského kapitálu jako rozhodovací faktor mezi rodinou a kariérou. Práce vymezuje možné alternativní nástroje ze stran zaměstnavatelů i poskytovatelů služeb péče o dítě. Hlavními cíli praktické části bylo zjistit, zda ženy s vysokoškolským vzděláním mají větší sklon k využívání služeb péče o dítě a navracejí se tak do zaměstnání po mateřské dovolené dříve než ženy s nižším vzděláním. Zároveň odhalit odlišnosti v jejich preferencích k rodině a zaměstnání. V práci jsou uvedeny nástroje, které ženám nejlépe pomáhají skloubit obě jejich role a největší nedostatky, s kterými se ženy setkávají. Potřebné informace byly získány využitím kvantitativní i kvalitativní metody šetření. Na základě analýzy výsledků byly verifikovány nebo falzifikovány hypotézy autorky. Na závěr jsou uvedena opatření, která by mohla dané nedostatky řešit.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses