Komparace zdravotnických modelů financování ve vybraných zemích - Buček, Jan; Poláková, Olga, 1944-; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Výdaje na zdravotnictví se vzhledem k vědeckotechnickému rozvoji stále zvyšují. To je impulsem k hledání nejefektivnějších způsobů financování. Český systém zdravotnictví se může inspirovat v modelech některých vyspělejších zemí, které staví na podobných principech a kde je tlak na vyšší efektivitu vzhledem k vyšším nákladům těchto modelů podstatně větší. Práce nabízí ucelenou analýzu vybraných modelů financování zdravotnictví, konkrétně se jedná o britský, rakouský, finský a nizozemský model a pokouší se tak nabídnout jistou inspiraci modelu českému, to vše s ohledem na odlišný institucionální rámec modelů a společenské podmínky panující v daných zemích. Z analýzy vyplynulo, že české zdravotnictví nenabízí v určitých ohledech příliš možností volby, a tak se ochuzuje o motivace jedinců více pečovat o své zdraví a předcházet rizikovějšímu způsobu chování.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses