Komparace daňových systémů České republiky a Japonska - Zatloukalová, Radka (2013)
Cílem bakalářské práce je srovnání daňových systémů České republiky a Japonska a dále analyzování výše daňového zatížení poplatníků v těchto zemích. Práce se v prvních dvou kapitolách zabývá popisem daňového systému v Japonsku a v České republice a ve třetí části jsou teoretické znalosti aplikovány na praktické příklady pro účely srovnání daňového zatížení poplatníků. Komparace je provedena na zdanění příjmů fyzických osob -- zejména na zdanění příjmů ze závislé činnosti. V praktické části je komparace aplikována na konkrétního fiktivního zaměstnance v České republice a v Japonsku. Dále je analyzován systém výpočtu daňových odpisů v obou zemích a jejich vliv na základ daně. V neposlední řadě je provedeno srovnání zdanění fiktivní společnosti v České republice a v Japonsku, kde je upravován výsledek hospodaření pro účely zjištění základu daně, dále možnosti uplatnění daňové ztráty a samotný výpočet daňové povinnosti společností.