Komparativní analýza penzijních společností zapojených do doplňkového penzijního spoření v České republice - Valešová, Věra (2013)
Bakalářská práce se zabývá současnou situací na trhu doplňkového penzijního spoření v České republice, který prošel významnými změnami v rámci provedené důchodové reformy. Primárně si však klade za cíl srovnat jednotlivé penzijní společnosti. V úvodní části práce je stručně popsán český důchodový systém, přičemž převážná část je věnována třetímu pilíři doplňkového penzijního spoření. Charakterizovány a analyzovány jsou především základní znaky, právní úprava, historie, počet účastníků, nároky účastníků, státní příspěvky a změny od roku 2013. Jádrem práce je srovnání jednotlivých penzijních společností dle počtu účastníků, výsledků hospodaření, struktury investic, objemu spravovaných aktiv, vlastního kapitálu, kapitálové přiměřenosti a samozřejmě připisovaného zhodnocení. V závěru práce je na základě získaných poznatků posouzena výhodnost transformovaných fondů.