Profesionalizace pěstounské péče srovnání současného stavu v České republice se systémem na Slovensku - Tuzarová, Kateřina (2013)
Předmětem této bakalářské práce je pěstounská péče v České republice a na Slovensku. Práce se zabývá vývojem této formy náhradní rodinné péče od roku 1918 až do současnosti. Zaměřuje se především na změny v legislativě a hmotném zabezpečení pěstounské péče, které nastaly v obou zemích po roce 1993. Důraz je kladen na aktuální změny v České republice související se zavedením tzv. profesionální pěstounské péče. Na Slovensku funguje již několik let podobný institut, kterým se práce také zabývá. V praktické části je systém pěstounské péče v obou zemích srovnán na základě počtu pěstounů a dětí v jejich péči, hmotného zabezpečení a dopadů na státní rozpočet.