Současný stav zdravotních systémů v České republice a ve Francii a jejich financování - Panczaková, Kateřina (2013)
Zdravotní systém České republiky je ožehavým tématem, které je často diskutováno, zejména jeho finanční stránka. Výdaje na zdravotnictví rostou, a proto se hledají nové možnosti získávání peněz, například větší míra spoluúčasti pacientů. Oproti našemu je francouzský systém zdravotní péče schopen získávat více financí i z jiných zdrojů, než jen z povinného zdravotního pojištění. Cílem bakalářské práce je komparativní analýza francouzského a českého zdravotnického systému z finančního hlediska a z hlediska zdravotního stavu české a francouzské populace. Zahrnuta jsou také základní teoretická východiska zdravotní politiky a popis historického vývoje obou zdravotních systémů, které pomáhají lépe pochopit jejich rozdílnost. Na základě porovnání studovaných systémů jsou navržena doporučení pro Českou republiku, především v oblasti nabývání dodatečných zdrojů.