ANALÝZA VÝVOJE PODPORY VÝROBY ELEKTRICKÉ ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ V ČESKÉ REPUBLICE - Blahoš, David; Zeman, Karel; Křítková, Soňa, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem práce je analýza vývoje podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice od roku 2006 do současnosti se zvláštním zřetelem na vládní selhání, která měla, mají a budou mít významné důsledky na státní rozpočty v jednotlivých letech. Aktuálnost tohoto tématu je zcela nepochybná s ohledem na současnou snahu jak exekutivy, tak zákonodárců o eliminaci negativních dopadů špatných rozhodnutí týkajících se podpory zejména výroby elektrické energie z fotovoltaiky. V teoretické části budou charakterizovány dotčené pojmy, definice a teorie. Například hospodářská politika, teorie vládního a tržního selhání, teorie ceny, teorie dobývání renty, teorie regulace, teorie státní intervencí atd. Dále budou charakterizovány dotčené pojmy a definice z oblasti energetiky. V analytické části bude zkoumán chronologický vývoj podpory výroby elektrické energie z jednotlivých obnovitelných zdrojů v České republice od roku 2006 do současnosti. Dále bude zhodnocena, respektive porovnána správnost a efektivnost podpory výroby elektrické energie z jednotlivých obnovitelných zdrojů. Dále budou jednotlivé režimy z hlediska pozitiv a negativ vyhodnoceny. V závěru analytické části budou zkoumány negativní dopady na minulé, současné a budoucí vládní rozpočty v České republice vzhledem k národohospodářským rozhodnutím, která byla v minulosti přijata.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses