Komparace rodinné politiky České republiky a Francie - Hornová, Michaela (2013)
Práce se zabývá komparací rodinné politiky ČR a Francie. Rodinná politika je základním stavebním kamenem státní sociální politiky. Francie vykazovala za posledních několik desítek let poměrně stabilní plodnost, a nyní je nad úrovní prosté reprodukce. Česká republika oproti tomu utrpěla v 90. letech transformační šok a jeho vliv se promítl i do vnímání rodiny, která se stala ekonomickou překážkou. Francie nabízí štědřejší systém sociálních dávek. V práci jsou komparována tato opatření v kontrastu českých dávek a jsou aplikována na hypotetické modelové rodiny. Dále jsou komparována daňová zvýhodnění pro rodiny s dětmi a srovnávána jsou i opatření vedoucí ke slaďování rodinného a profesního života a nabídka předškolních zařízení. Francie se ukazuje jako stát podporující rodiny progresivně s rostoucím počtem dětí.