Komparace rodinné politiky České republiky a Francie - Hornová, Michaela; Pavlíček, Tomáš; Poláková, Olga, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce se zabývá komparací rodinné politiky ČR a Francie. Rodinná politika je základním stavebním kamenem státní sociální politiky. Francie vykazovala za posledních několik desítek let poměrně stabilní plodnost, a nyní je nad úrovní prosté reprodukce. Česká republika oproti tomu utrpěla v 90. letech transformační šok a jeho vliv se promítl i do vnímání rodiny, která se stala ekonomickou překážkou. Francie nabízí štědřejší systém sociálních dávek. V práci jsou komparována tato opatření v kontrastu českých dávek a jsou aplikována na hypotetické modelové rodiny. Dále jsou komparována daňová zvýhodnění pro rodiny s dětmi a srovnávána jsou i opatření vedoucí ke slaďování rodinného a profesního života a nabídka předškolních zařízení. Francie se ukazuje jako stát podporující rodiny progresivně s rostoucím počtem dětí.
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses