Komparace české a slovenské důchodové reformy z hlediska výhodnosti vstupu do druhého pilíře při podmínkách platných k 1.1.2013 - Kratochvíl, Martin (2013)
Cílem bakalářské práce je komparace důchodových reforem České republiky a Slovenska z hlediska výhodnosti vstupu do druhého důchodového pilíře, který tvoří základ reformy v obou zemích. Hlavním důvodem, který vedl k důchodové reformě, byla snaha vyřešit stále komplikovanější financování penzí spojené s nepříznivým demografickým vývojem. Práce nejprve teoreticky rozebírá jednotlivé druhy penzijních systémů, dále dochází k shrnutí změn provedených v rámci důchodových reforem v České republice a na Slovensku. Zohledněny jsou rovněž principy solidarity a ekvivalence, jejichž zastoupení v prvním pilíři důchodového systému může hrát zásadní roli při rozhodování o zapojení se do pilíře druhého. V navazující části práce dochází formou výpočtu k analýze výhodnosti vstupu do druhých pilířů zkoumaných důchodových systémů pro různé příjmové a věkové kategorie. Závěr práce získaná data shrnuje a posuzuje, pro jaké skupiny obyvatel v obou zemích je zapojení se do druhého pilíře výhodné.