Měnová politika Evropské centrální banky - Petrášová, Kamila (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá měnovou politikou Evropské centrální banky. Popisuje vznik Evropské centrální banky, základní principy měnově-politické strategie eurozóny a nástroje, které v rámci této strategie Evropská centrální banka využívá. Další část práce je zaměřena na nekonvenční měnovou politiku prováděnou Evropskou centrální bankou od roku 2008 do současnosti, kdy eurozónu zasáhla nejprve finanční a následně dluhová krize. V této části práce popisuje nekonvenční opatření s jejich pozitivními či negativními dopady. V neposlední řadě práce zkoumá vliv těchto opatření na vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů eurozóny.