Bonita korporátneho klienta - Karniš, Maroš (2013)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou bonity korporátneho klienta ako schopnosti klienta dostať v plnej výške a včas svojím záväzkom voči veriteľom. Práca si kladie za cieľ popísať metódy a postupy bánk a ratingových agentúr pri hodnotení bonity korporátnej klientely v súčasnom prostredí. V priebehu jednotlivých kapitol sú vymedzené teoretické pojmy dôležité pre pochopenie danej tématiky. V praktickej časti sa práca zameriava na postup bánk pri tvorbe interných ratingových modelov a ich aplikáciu a na popis postupu renomovanej ratingovej agentúry pri hodnotení subjektu zo segmentu potravinárskeho priemyslu a podrobný popis a charakteristiku faktorov ovplyvňujúcich toto hodnotenie.