Bonita korporátneho klienta - Karniš, Maroš; Radová, Jarmila; Špániková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou bonity korporátneho klienta ako schopnosti klienta dostať v plnej výške a včas svojím záväzkom voči veriteľom. Práca si kladie za cieľ popísať metódy a postupy bánk a ratingových agentúr pri hodnotení bonity korporátnej klientely v súčasnom prostredí. V priebehu jednotlivých kapitol sú vymedzené teoretické pojmy dôležité pre pochopenie danej tématiky. V praktickej časti sa práca zameriava na postup bánk pri tvorbe interných ratingových modelov a ich aplikáciu a na popis postupu renomovanej ratingovej agentúry pri hodnotení subjektu zo segmentu potravinárskeho priemyslu a podrobný popis a charakteristiku faktorov ovplyvňujúcich toto hodnotenie.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses