Krize odbytu druhotných surovin v roce 2009 jako impuls pro dlouhodobý rozvoj energetického využívání odpadů v České republice - perspektivy a rizika - Jadrný, Jan; Osersová, Marta; Louda, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Recyklace odpadů byla v EU i v ČR považována za dlouhodobý lék na problémy spojené s nakládáním s odpady a ochranou životního prostředí, a je proto upřednostňována a prosazována před ostatními způsoby nakládání s nimi. Krize odbytu druhotných surovin v roce 2009 ale ukázala, že i dobře navržené a dlouhodobě fungující recyklační systémy jsou citlivé a závislé na trhu. Recyklované odpady se v důsledku poklesu cen primárních surovin, ke kterému tehdy došlo, staly prakticky nekonkurenceschopnými a v mnoha případech musely být nakonec odstraněny na skládkách. Jako důsledek povinné recyklace v ČR došlo k plýtvání vzácnými zdroji. Zároveň je vyvíjen tlak na omezení skládkování. V této situaci se energetické využívání odpadů jeví jako vhodná alternativa. Cílem této bakalářské práce je odhalit perspektivy tohoto způsobu nakládání s odpady na základě současného stavu v oblasti odpadového hospodářství a stavu ostatních způsobů. Tato práce provádí analýzu aktuálního stavu odpadového hospodářství. Energetické využívání odpadů má v ČR velký potenciál pro budoucí rozvoj. Recyklace a skládkování společně s ním vytváří odpadové hospodářství s mnoha výhodami. Závěrem práce je zjištění, že způsoby nakládání s odpady se mohou vhodně doplňovat a při správném nastavení minimalizují nevýhody jednotlivých způsobů. Když si uvědomíme rostoucí tendenci v produkci komunálních odpadů a zájem MŽP a EU omezit skládkování, energetické využívání odpadů by mělo v budoucnu hrát v ČR významnou roli.
Vedoucí práce: Marta Osersová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses