Kvalita života, jej demografické aspekty a návrhy na jej zlepšenie - Voskárová, Veronika (2013)
Cieľom práce je vymedzenie pojmu kvalita života v súvislosti s novými zmenami v 21. storočí a tiež z pohľadu najmä viacerých demografických ukazovateľov. Súčasťou cieľa je analýza kvality života v podmienkach globalizácie a aj vývoja kvality života v SR. Práca podáva iný pohľad na kvalitu života ako štatistický a tiež predkladá zmeny súvisiace s novým chápaním tohto pojmu a jeho smerovaním a vymedzením v súčasnosti. Kvalita života bude v práci dávaná do súvislostí predovšetkým s jej globalizáciou, s vývojom najdôležitejších ako demografických ukazovateľov, tak sociálno-ekonomických indikátorov. Bude zisťované aj to, či veda, výskum a vzdelávanie zostávajú hlavnými oblasťami a prioritami rozvíjania ľudskej osobnosti, spoločnosti, ale aj to, ktoré nové hľadiská pre kvalitu života ľudí sa v spoločnosti dnes môžu vytvárať. V práci budú tiež interpretované opatrenia na zlepšenie kvality života obyvateľov na Slovensku ako štátu Vyšehradskej štvorky (V4) a jedného zo štátov EÚ.