Možnosti financování studia - Michálková, Anna (2013)
Cílem bakalářská práce je seznámení se systémem financování vysokých škol v České republice a v dalších vybraných státech EU. V práci jsou představeny možné zdroje financování vysokoškolského studia a to nejen z pohledu státu, ale i samotného studenta. Práce upozorňuje na některé nedostatky současného financování vysokoškolského vzdělání v České republice. Jeden z hlavních aktuálních problémů je podfinancování veřejných vysokých škol. Z tohoto důvodu je diskutováno téma finanční spoluúčasti studentů v podobě školného a zápisného. Zavedení těchto poplatků za studium otevírá další problematiku, kterou je finanční pomoc studentům v podobě stipendií či studentských půjček s garancí státu. Závěr práce se týká srovnání s vybranými zeměmi EU, Nizozemím a Finskem, kde existuje propracovanější systém finanční podpory studentů. Pro Českou republiku jsou tyto již delší dobu fungující systémy možným vzorem.