Možnosti financování studia - Michálková, Anna; Radová, Jarmila; Pavelka, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Cílem bakalářská práce je seznámení se systémem financování vysokých škol v České republice a v dalších vybraných státech EU. V práci jsou představeny možné zdroje financování vysokoškolského studia a to nejen z pohledu státu, ale i samotného studenta. Práce upozorňuje na některé nedostatky současného financování vysokoškolského vzdělání v České republice. Jeden z hlavních aktuálních problémů je podfinancování veřejných vysokých škol. Z tohoto důvodu je diskutováno téma finanční spoluúčasti studentů v podobě školného a zápisného. Zavedení těchto poplatků za studium otevírá další problematiku, kterou je finanční pomoc studentům v podobě stipendií či studentských půjček s garancí státu. Závěr práce se týká srovnání s vybranými zeměmi EU, Nizozemím a Finskem, kde existuje propracovanější systém finanční podpory studentů. Pro Českou republiku jsou tyto již delší dobu fungující systémy možným vzorem.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses